Hijyen, insan sağlığına zarar verebilecek tüm etmenlerden arındırılmış bir ortam yaratmak demek. Bugünlerde esnaf dostlarımızın yakından takip ettiği gibi, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ 2013 yılı temmuz ayında yürürlüğe girdi. Yönetmelik, gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sularla doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programların planlanmasını ve düzenlenmesini içeriyor.
Yönetmelikle belirlenen iş yerlerinde çalışanlara, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hijyen eğitimi ve ardından belge verilecek. Bu belgeyi almayan işçiyi esnafımız çalıştıramayacak. İş yeri sahipleri ve işletenler çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu. Ayrıca, iş yeri sahipleri ve işletenleri de bizzat çalışmaları durumunda bu belgeyi almak zorunda.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarınca verilen 40 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayanlara da sertifika verilecek. 5 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde hijyen eğitimi sertifikası olmayanlara 250 TL ila 1000 TL arasında ceza kesilecek. Geleceğimiz için, gelecek nesillerimiz için ve en önemlisi esnaf lokantalarında karnını doyuran insanlarımız için son derece önemli olan bu yönetmeliğe, gıda üretiminde bulunan her birey titizlikle yaklaşmalı.
Portör muayene ile kişisel hijyen eğitimi karıştırılmamalı
Temizlik ve dezekfensiyon birlikte uygulanmasının adı Sanitasyon’dur. İnsan sağlığı üzerine doğrudan ve dolaylı olarak etki ederek sağlığı bozan ve devamlı etkileri altında tutan etmenleri azaltmak ve yok etmek amacıyla yapılan temizlik işlemlerinde de aynı yönetmelikle, önemli değişikliklere gidildi.
Daha önceki dönemlerde uygulanan portföy muayene şartı, kanun değişikliği ile kaldırıldı ve portör muayene yerine detaylı “Hijyen ve Sanitasyon” eğitimi verilmesi şartı kondu.
Sanitasyonun, ürün güvenliği ve tüketici sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtmeliyim. Bütün tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıda almak istediği bir ortamda, gıda üreticisinin de hijyenik ve sağlıklı üretim yapması önce ahlaki, sonra yasal zorunluluğudur. Kişisel hijyen sağlıklı ve güvenli gıda zincirinin en önemli halkasıdır.
Bir işletmede, alanlar ne kadar mükemmel olursa olsun, kişisel hijyen alanında dikkate alınmayan anlar, zaaflar her şeyi bir anda bitirebilir. Ama asıl denetim elbette tüketiciye düşüyor.
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Saat
Copyright 2016 AYKO.ORG.TR - Tüm Hakları Saklıdır.